Lucka tre – krypa

Att krypa är en del av bruksprovens lydnadsdel. Det är också en aktivering som kräver både koncentration och kroppsuppfattning hos hunden.

I momentet “krypa” läggs hunden först, sedan kryper den i 4 meter och slutligen ska den på kommando sätta sig upp. Även om  du aldrig ska tävla är krypandet en bra aktivering som går utmärkt att lära in inomhus.

Principen är att lägga hunden ner och med hjälp av förslagsvis en godisbit locka den att sträcka sig aningen framåt. Den ska inte resa sig upp utan behålla sin låga profil. Nästa steg är att belöna en krypande förflyttning – om så bara ett “steg”.

När hunden förstår att det är den krypande rörelsen som ger belöning kan du kräva två “steg” osv.

När hunden har förstått att det är krypandet du är ute efter lägger du till kommandot – exempelvis “kryp”.

I tävlingssammanhang ska hunden krypa “fot” – dvs utmed din vänstra sida. Inomhus kan du hitta andra sätt – exempelvis kan hunden krypa under ett soffbord.

Eftersom krypandet kräver koncentration av hunden är det inte dumt att lära den det tävlingsmässiga krypandet inomhus där det inte finns så mycket störningar. Var noga med att hunden inte själv avbryter och sätter sig upp utan att den väntar på ditt “kommando”. När det sitter flyttar du utomhus och tränar vidare där.

Lycka till!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *