Lucka 24

God Jul

Rulla bollen

Det här är en svår övning som kan ta lite tid att lära in. Hunden ska ligga ner så den behöver kunna det kommandot ordentligt först. Liksom apportering kräver den lite tålamod av dig. Du ska inte hjälpa hunden. Detta är också en bra övning om du har en hund under rehabilitering eftersom den bara ska ligga ner.

Lägg hunden ner. Placera en boll mellan hundens framben. Avvakta till dess att hunden sätter nosen mot bollen – då berömmer du. Om hunden biter i bollen, ställer sig upp etc avbryter du mjuk och ber den lägga sig ner igen och placerar bollen på sin plats mellan frambenen. När hunden lyckas sätta bollen i rullning berömmer du mycket. En klicker är ett bra verktyg i denna övning. Ungefär som med gäspandet behöver hunden bli medveten om vad det är som är önskvärt.

Minsta lilla rörelse av bollen berömmer du. Det kommer att ta lite tid att lära in denna övning – men desto bättre. Bra att ta till mellan julbestyren och en bra övning under Kalle Anka.

Så småningom sätter du dig mitt emot hunden och ger att få bollen med det kommando du valt. Exempelvis – “ge mig bollen” eller “rulla bollen”.

 

Utomhus kan du utveckla övningen vidare och be hunden att sparka bollen. Även det kommer att ta tid – men är en övning som går att använda i många sammanhang och som tröttar hunden varje gång. När detta verkligen sitter kan du träna hunden att sparka bollen genom en hinderbana – men det är lite klurigt och tar lite tid.

Lycka till!

En riktigt God Jul önskar vi er!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *