Vi ber om ursäkt för att uppdateringar inte sker just nu - nya avsnitt läggs inte in osv. Vår dotter har varit med om en allvarlig bilolycka och livet är satt lite på paus just nu. Det är hon som gör illustrationerna och jag får inte alltid ha datorn på i sjukhusmiljön. Uppdateringar kommer så fort vi är hemma från sjukhuset igen.
Introduktion
Ni har just fått hem er valp och förväntningarna är stora – med rätta! 🙂 Oavsett om detta är din/er första hund eller den 20:onde har du/ni säkert ambitionen att göra allt rätt – och om det är din 20:onde har du säkert också med dig ett antal erfarenheter som du inte tänker upprepa med valpen – och andra som du definitivt tänker göra om. Så har det i alla fall varit för oss. 🙂
Oavsett vilket mål du/ni har med er hund så finns det några saker som alla hundar behöver kunna som vuxen.
Exempelvis:
- Vara rumsren
- Kunna vara ensam ibland utan att skälla eller bita sönder saker
- Kunna gå i koppel utan att dra eller bli en fara för sig själv och andra
- Kunna träffa människor, barn, andra hundar m.m. utan att vara rädd
- Lyda när den är lös
- Stå still när du/ni pysslar om den, torkar, borstar och klipper klor
- Klara av olika typer av miljöer
- Kunna åka bil, buss, tåg, båt etc
Detta är samtidigt områden som många hundar och deras människor har problem med. Det beror oftast på att en inte tränat detta som valp eller kanske att något gått fel i träningen. Dessa är inte problem som “växer bort”. Därför är det viktigt att träna detta med valpen redan när den är mycket ung. Som liten har den stor tilltro till sig själv, är nyfiken på det mesta och det den utsätts för som liten blir sällan läskiga eller konstiga när den blir stor.
I den här utbildningen tar vi upp det som du/ni har stor nytta av att träna på redan nu, innan valpkursen.
Ett första medskick är att valpen förmodligen är mycket mer intelligent, är betydligt mer lättlärd och har ett mer intrikat känsloliv än vi ännu förstår – det är i alla fall det hållet forskningen går åt. Det gör det spännande att följa nya rön och ta del av ny kunskap, tycker vi. Många av de råd och rekommendationer som var vanliga för bara 30 år sedan är idag helt förkastade. Det gör att vi upptäcker nya sätt att träna med hundarna hela tiden. Alla dessa rön gör det lättare att kommunicera med och träna hunden. Och valpen lär sig så mycket snabbare om vi kommunicerar på ett sätt som den förstår direkt.
Ett annat medskick som är lätt att glömma är att valpen är ruskigt dålig på svenska. På engelska och alla andra verbala språk med, för den delen. Däremot är valpen urstyv på kroppsspråk – trots sin ringa ålder är den kanske redan bättre än oss på det. Detta tycker vi att du/ni ska dra nytta av. Att först lära in önskade beteende med hjälp av kroppsspråk och eventuellt en klicker är ett snabbt sätt att verkligen få valpen att förstå vad du förväntar dig av den. När beteendet väl är satt är det dags att förknippa det med ett ord. Mer om detta längre fram. Men eftersom vi är den intelligentare av oss behöver vi anpassa oss till hunden och inte tvinga hunden att agera som om den vore den intelligentare av oss. Använder vi ord innan valpen förstått vad de verkligen betyder och vill göra som du ber den kommer orden snabbt att tappa sin betydelse liksom vikten av det beteende du ville få valpen att utföra. De lär sig också lätt att de inte behöver göra som du vill eftersom du är otydlig…
Tänker du tävla med din hund så småningom är det extra viktigt att inte “förstöra” några verbala kommandon. Då betyder ordet som används att beteendet dessutom ska utföras snabbt, på ett exakt och ovillkorligt sätt. Spara därför på dessa ord till hunden kan beteendet och förknippa sedan beteendet med det utvalda kommandot.
Så börja i rätt ända och jobba systematiskt och medvetet så lägger du grunden för ett långt och lyckligt hundliv. Det bästa i kråksången är att valpen är så oerhört angelägen om att förstå oss och den lyckas nästan alltid även om vi är otydliga eller slarvar.
Vi kommer att återkomma till tre hörnstenar i den här utbildningen:
- Operant betingning
- Kroppsspråk
- Att valpen alltid har en uppgift